Serat Wulangreh Pupuh Pangkur Dumadi Saking Titik-titik Pada
serat wulangreh pupuh pangkur dumadi saking ....
1. serat wulangreh pupuh pangkur dumadi saking ....
Luh digawe saka mucus, banyu, lan lenga. Lapisan lendhut ndadekake luh ing mripat. Tanpa lapisan mukus sing sehat, bintik garing bisa uga katon ing kornea.
2. serat wulangreh Pupuh pangkur dumandi saking....pada
Jawaban:
Luh digawe saka mucus, banyu, lan lenga. Lapisan lendhut ndadekake luh ing mripat. Tanpa lapisan mukus sing sehat, bintik garing bisa uga katon ing kornea
Penjelasan:
moga membantu')
3. pupuh pangkur ing serat wulangreh dumadi saka
Jawaban:
pangkur terdiri 17 pada/bait
Penjelasan:
P A N G K U R
01
Sekar pangkur kang winarna, lelabuhan kang kanggo wong ngaurip, ala lan becik puniku, prayoga kawruhana, adat waton puniku dipunkadulu, miwah ingkang tata krama, den kaesthi siyang ratri.
02
Deduga lawan prayoga, myang watara reringa aywa lali, iku parabot satuhu, tan kena tininggala, tangi lungguh angadeg tuwin lumaku, angucap meneng anendra, duga-duga nora kari.
03
Miwah ta sabarang karya, ing prakara kang gedhe lan kang cilik, papat iku aja kantun, kanggo sadina-dina, rina wengi nagara miwah ing dhusun, kabeh kang padha ambegan, papat iku aja lali.
04
Kalamun ana manusa, anyinggahi dugi lawan prayogi, iku watake tan patut, awor lawan wong kathah, wong degsura ndaludur tan wruh ing edur, aja sira pedhak-pedhak, nora wurung neniwasi.
05
Mapan watake manusa, pan ketemu ing laku lawan linggih, solah muna-muninipun, pan dadi panengeran ingkang, kang apinter kang bodho miwah kang luhur, kang sugih lan kang melarat, tanapi manusa singgih.
06
Ulama miwah maksiyat, wong kang kendel tanapi wong kang jirih, durjana bebotoh kaum, lanang wadon pan padha, panitike manusa wateke wewatekipun, apa dene wong kang nyata, ing pangawruh kang wus pasthi.
07
Tinitik ing solah muna, lawan muni ing laku lawan linggih, iku panengeran agung, winawas ginrahita, pramilane ing wong kuna-kuna iku, yen amawas ing sujanma, datan kongsi mindho gaweni.
08
Masa mengko mapan arang, kang katemu ing basa kang basuki, ingkang lumrah wong puniku, dhengki srei lan dora, iren meren dahwen pinasten kumingsun, opene nora prasaja, jail mutakil bakiwit.
09
Alaning liyan den andhar, ing becike liyan dipunsimpeni, becike dhewe ginunggung, kinarya pasamuan, nora ngrasa alane dhewe ngendhukur, wong mangkono wateknya, nora kena denpedhaki.
10
Iku wong durjana murka, nora nana mareme jroning ati, sabarang karepanipun, nadyan wusa katekan, karepane nora mari saya banjur, luwamah lawan amarah, iku kang den tut wuri.
11
Ing sabarang tingkah polah, ing pangucap tanapi lamun linggih, sungkan asor ambekipun, pan lumuh kaungkulan, ing sujanma pangrasane dhewekipun, nora nana kang memadha, angrasa luhur pribadi.
12
Aja nedya katempelan, ing wewatek kang tan panates ing budhi, watek rusuh nora urus, tunggal lawan manusa, dipun sami karya labuhan kang patut, darapon dadi tuladha, tinuta ing wuri.
.
13
Aja lunyu lemer genjah, angrong pasanakan nyumur gumuling, ambubut arit puniku, watek datan raharja, pan wong lunyu nora pantes dipunenut, monyar-manyir tan anteban, dela lemeran puniku.
14
Para penginan tegesnya, genjah iku cak-cekan barang kardi, angrong pasanak liripun, remen ulah miruda, mring rabine sadulur miwah ing batur, mring sanak myang prasanakan, sok senenga den ramuhi.
15
Nyumur guling linira, ambeladhah nora duwe wewadi, nora kene rubung-rubung, wewadine den umbar, mbuntut arit punika pracekanipun, ambener ing pangarepan, nanging nggarethel ing wuri.
16
Sabarang kang dipun ucap, nora wurung amrih oleh pribadi, iku labuhan patut, aja na nedya nulad, ing wateking nenem prakara punika, sayogyane ngupayaa, lir mas tumimbul ing warih.
4. Serat Wulangreh Pupuh Pangkur dikaitkan dengan…
Jawaban:
waktu lah seng bener ok
5. terjemahan dari Serat Wulangreh Pupuh Pangkur
Jawaban: Tegese :
Kangdicritakakeingtembangpangkur
Panggawebecikkanggowongurip
babaganalalanbecik
paugerankanglumaku/aturanikukadeleng
ajakolalekaketatakrama
dienggorinalanwengi.
TembangPangkur:Sekarpangkurkangwinarna,lelabuhan kang kanggo wong ngaurip , ala lan becik puniku , prayoga kawruhana , adat waton puniku dipunkadulu miwah ingkang tata krama , den kaesthi siyang ratri . Semoga membantu;)6. Serat Wulangreh dumadi saka pirangpupuh?
Jawaban:
serat wulangreh kapantha dadi 13 Pupuh yaiku 11 tembang macapat lan 2 tembang tengahan (wirangrong, girisa)
1. dhandhanggula
2. kinanthi
3. gambuh
4. pangkur
5. maskumambang
6. megatruh
7. durma
8. pocung
9. mijil
10. asmaradana
11. sinom
12. wirangrong
13. girisa
*jadikan jawaban terbaik ya :))
7. serat wulangreh pupuh pangkur pada 4
Kalamun ana manusa, anyinggahi dugi lawan prayogi, iku watake tan patut, awor lawan wong kathah, wong degsura ndaludur tan wruh ing edur, aja sira pedhak-pedhak, nora wurung neniwasi.
8. Pupuh Pangkur Serat Wulangreh ana … pada
Jawaban:
pada artinya baris
Tembang pangkur ing serat wulangreh kasebut ana 17 pada
9. SERAT WULANGREH PUPUH PANGKUR IKU ANA....PUPUH
17 pada
semoga membantu.......
10. terjemahan dari Serat Wulangreh Pupuh Pangkur
Jawaban:
terjemahan isi dari Pupuh Pangkur adalah menjelaskan tentang bab tata Krama dan membedakan antara mana yang baik dan yang buruk.
Penjelasan:
maaf jika salah..
11. terjemahan dari Serat Wulangreh Pupuh Pangkur
mata pelajaran : Bahasa daerah
kelas : 7 SMP
kategori : tembang macapat
kata kunci : terjemahan pangkur, serat wulangreh, tegese pangkur
pembahasan:
Tembang pangkur iku salah sawijine tembang macapat kang ana ing serat wulangreh. Pangkur saka tembung mungkur kang ateges nyingkiri hawa nepsu angkara murka, mula pangkur nyuroso nasihat kanggo manungso supaya mikul dhuwur. Ing ngisor iki kajlentrehake tegese tembang pangkur.
Guru wilangan lan guru lagune tembang pangkur.
8 a,
11 i,
8 u,
7 a,
12 u,
8 a,
8 i,
Guru gatrane : 7 gatra
Tembang 1
Sekar pangkur kang winarna : Tembang pangkur sing dicritakke iki isine nasihat
lelabuhan kang kanggo wong ngaurip : yaiku pengorbanan kang migunani kanggo cekelan wong urip
ala lan becik puniku: ala lan becik ing urip iki
prayoga kawruhana: perlu kok ngerteni
adat waton puniku dipunkadulu: aturan lan adat iku kudu dingerteni lan diupakara
miwah ingkang tata krama: lan tata krama iku
den kaesthi siyang ratri: ojo kok lalekke awan lan wengi
Tembang 2
Deduga lawan prayoga : panimbang-nimbang ing kabecikan
myang watara reringa aywa lali: masalah pangira-ira, aja lali tansah ngati-ati
iku parabot satuhu: marga iku cara kang bener
tan kena tininggala: kang ora iso ditinggalno
tangi lungguh angadeg tuwin lumaku: becik kowe lagi tangi, lungguh, ngadeg, utawa mlaku
angucap meneng anendra: becik kowe lagi ngomong utawa meneng
duga-duga nora kari: panimbang-nimbang tansah ora keri.
12. 17 serat wulangreh pupuh pangkur!!!!!!!!!!!
1.Kang sekar pangkur winarna
2.deduga lawan prayoga
3.muwah ing sabarang karya
4.kalamun ana manungsa
5.mapan wateking manungsa
6.ngulama miwah maksiyat
7.tintik ing solah muna
8.ginulang sadina dina
9.ing mongsa mengko pan arang
10.alaning liyan den andhar
11.iku wong dur bala murka
12.ing sabarang tingkah polah
13.aja nedya katempelan
14.aja lonyo lemer genjah
15.parapenginan tegesnya
16.nyumur gumuling tegesnya
17.sabarang kang dipun ucap
13. carikan serat wulangreh pupuh pangkur
tembang pangkur pl. 6
Sekar pangkur kang winarna
Lelabuhan kang kanggo wong ngaurip
Ala lan becik puniku
Prayoga kawruhana
Adat waton puniku dipun kadulu
Miwah ingkang tata krama
Den kaesthi siyang ratri
maaf kalau salah dan semoga membantu
14. serat wulangreh Pupuh pangkur dumadi.....padaa.15b.16c.17d.18
Jawaban:
c.17
maaf klo slah ya.....
Jawaban:
C. 17
SEMOGAMEMBANTU:)
15. sebutkan paugerahan serat wulangreh pupuh pangkur !
paugeran pangkur yaiku:
- guru gatra= 7
- guru wilangan= 8, 11, 8, 7, 12, 8, 8
- guru lagu= a, i, u, a, u, u, i
Post a Comment for "Serat Wulangreh Pupuh Pangkur Dumadi Saking Titik-titik Pada"
Post a Comment